czwartek, 8 marca 2012

Trufle orzechowe z Nutellą



Na Dzień Kobiet trufle na bazie ciastek, mocno czekoladowe dzięki Nutelli i na lekkim rauszu za sprawą likieru orzechowego. Wszystkiego najlepszego babeczki! Życzę Wam, abyście zawsze czuły się KOCHANE :)

Składniki:
- 1 i 1/3 szklanka zmielonych ciastek digestive
- 1/2 szklanki zmielonych prażonych orzechów laskowych
- 5 łyżek Nutelli lub czekolady (mlecznej albo gorzkiej - jak wolicie) roztopionej w kąpieli wodnej
- 4 łyżki likieru orzechowego
- 3 łyżki miękkiego masła niesolonego
- 1/2 szklanki mleka skondensowanego
- do obtoczenia: kilka łyżek kakao

Przygotowanie: 
Nutellę, orzechy laskowe, ciastka, likier orzechowy, masło, mleko wymieszać bardzo dokładnie na jednolitą masę. Jeśli masa wydaje nam się zbyt gęsta można rozrzedzić ją mlekiem skondensowanym, jeśli zbyt rzadka - można dodać więcej zmielonych ciastek lub orzechów. Masę schłodzić kilka godzin w lodówce, następnie wyjąć, doprowadzić do temperatury pokojowej i formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Kakao wysypać na talerzy i obtaczać w nim kulki czekoladowo-orzechowe, starając się nie wyżreć całej masy przy okazji (ciężka sprawa :D).

Czas: 20 min + czas schładzania 
Przygotowanie: proste
Dostępność składników: łatwa