wtorek, 26 czerwca 2012

Zupa brokułowo-kalafiorowa z serem żółtym



Zupa serowa jest jedną z moich ulubionych, a najlepiej smakuje w towarzystwie. Bo są takie dania, które zdecydowanie wolę wtranżalać w samotności, bez uszczerbku na smakującym mi, a podobno megadziwnym zestawieniu, a tym samym na moim samopoczuciu :P "Wtranżalać" - wyrażenie przy pomocy którego tata namawiał mnie, wyjątkowego niejadka (kto by pomyślał, nie?) do jedzenia. Dalej mu się zdarza, choć niejadkiem od dawna już nie jestem :)
Zupa brokułowo - kalafiorowa, którą przedstawiają zdjęcia to lżejsza wariacja na temat.  

stickycomics.com
Wydaje mi się, że prawie każda zupa zagęszczona odrobiną śmietany i podrasowana serem żółtym będzie dobra. Ta była naprawdę smaczna, w wersji "light", w której nie była już zupą serową, tylko kremem z kalafiora i brokuła, także.

Sezon na kapusty warzywne w pełni, więc należy korzystać. Brokuły, z włoskiego broccioli, należą do moich ulubionych warzyw, a dla tych którzy ich nie lubią mam następującą informację:

https://www.facebook.com/superbroccoli

 i tyle w temacie :]

Wracając do zupy..

Składniki:
- mały kalafior
- mały brokuł
- 2l bulionu warzywnego bądź drobiowego (może być z kostki)
- 150ml śmietany 12 -18% albo taka specjalna do zup, w wersji dietetycznej jogurt (np. naturalny Danone)
- 150g serka topionego, w wersji dietetycznej rezygnujemy
- garść startego sera, np cheddara, a w wersji dietetycznej rezygnujemy
- sól, pieprz, kilka listków świeżej bazylii

Można jeść samą albo np z dodatkiem grzanek, do których potrzebujemy:
- po kromce chleba na osobę, np razowego
- 1 łyżkę oliwy
- 1 łyżeczkę masła

Do posypania:
- starty ser żółty albo jakieś posiekane zioło, np bazylia albo koperek

Przygotowanie:

Kalafiora i brokuła należy bardzo dokładnie obrać i umyć. Następnie podzielić na różyczki, te większe krojąc na mniejsze części i ugotować np na parze (można też w wodzie albo w przygotowanym uprzednio bulionie). Miękkie warzywa przełożyć do garnka zalać bulionem, nieco ponad ich wysokość. Gotować na niewielkim ogniu aż zacznie bulgotać. Dodać śmietanę tak by się nie zważyła i pogotwać kilka minut. Rozdrobnić serki topione widelcem i razem z garścią startego sera żółtego dodać do zupy, zamieszać. Zblendować do ulubionej konsystencji - ja lubię kawałki warzyw, więc nie robię tego zbyt starannie. W razie konieczności rozcieńczyć wodą i jeszcze raz zagotować. Doprawić do smaku.
Grzanki: Kromki chleba pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie i maśle albo zgrillować bez tłuszczu. 
Zupę przelać do miseczek, posypać grzankami i wybraną dekoracją. 

Czas: ok 30 min
Przygotowanie: Proste
Dostępność składników: łatwa