poniedziałek, 16 lipca 2012

Pulpety w sosie pomidorowym z czerwonym winem



Wino jest rewelacyjnym dodatkiem do potraw mięsnych, dzięki dodaniu go do potrawy mięso nabiera wyraźniejszego i dość specyficznego smaku. Nie jestem specem w dziedzinie win, jedynie je sączę z przyjemnością czasem, stwierdzam jednak z całą pewnością, że smak mięsa na tak prostym zabiegu po prostu zyskuje. 

Dziś pikantne pulpety z dodatkiem czerwonego wina w sosie pomidorowym. Proste danie z mięsa mielonego, aromatyczne i charakterne dzięki przyprawom. Można zaserwować zarówno z ziemniaczkami lub ugotowanym na sypko ryżem na obiad albo z chrupiącym chlebem na ciepłą kolację. 

Składniki:
- 0,5kg mięsa mielonego (mieszane wołowe i wieprzowe, mielone przy nas z wybranych kawałków mięsa)
- czerstwa bułka
- jajko
- szklanka mleka
- cebula
- 2 ząbki czonsku
- łyżeczka kolendry
- po pół łyżeczki papryki słodkiej i ostrej
- kilka gałązek świeżego tymianku i pietruszki
- sól, czarny pieprz
- 150ml czerwonego wytrawnego wina
- 150g przecieru pomidorowego
- olej do smażenia
- 2 łyżki mąki do obtaczania pulpetów

Przygotowanie:
Posiekać cebulę, czosnek, tymianek i pietruszkę. Bułkę namoczyć w mleku i lekko odcisnąć z jego nadmiaru. Schłodzone, świeże mięso, bułkę, jajko, pół cebuli, czosnek, tymianek i pietruszkę wymieszać dokładnie rękami. Do masy dodać papryki, kolendrę, sól i pieprz. Wymieszać dokładnie jeszcze raz. Z mięsa z dodatkami formować pulpety - kulki wielkości mandarynki i obtoczyć je w mące. Rozgrzać łyżkę oleju na patelni. Pulpety smażyć na złoty kolor z każdej strony na średnim ogniu. 
Zmniejszyć ogień i wlać do pulpetów wino, nie przykrywać patelni - poczekać aż wino odparuje całkowicie. Dodać resztę posiekanej cebuli. Delikatnie przemieszać potrawę. Przecier pomidorowy w razie potrzeby rozrzedzić wodą, dodać do pulpetów i dusić w nim pulpety co jakiś czas mieszając.
Podawać z ziemniakami, ryżem albo chlebem. 

Czas: ok 30 min
Przygotowanie: proste
Dostępność składników: łatwa