piątek, 13 lipca 2012

Sałatka brokułowa



Bardzo prosta sałatka - podobna do tej z selera i jajek. Taką sałatkę przyrządza Patrycja, czasem przynosi do pracy i wtedy pałaszujemy ją sobie ze smakiem. Fajne połączenie ugotowanego na chrupko brokuła, lekko słodkiej kukurydzy i sycących jajek. Mnie bardzo pasuje :)

Jeśli przygotowujemy imprezę i chcemy mieć na stole kilka alternatywnych potraw możliwie niewielkim kosztem to sałatki są bardzo dobrym rozwiązaniem. Mają one jeszcze jeden plus: przygotowuje się je w miarę szybko, bo są nieskomplikowane - chyba każdy potrafi pokroić składniki i je ze sobą wymieszać? Jeszcze tylko kilka dipów i past wraz z dodatkami w postaci krakersów, paluchów, chleba, chipsów czy innych chrupiących gadżetów, do tego tortille albo jakieś fantazyjnie udekorowane kanapki i właściwie mamy przygotowaną imprezę niewielkim nakładem czasu. Osobiście staram się mieć przygotowanego coś "ekstra", ale nie zawsze jest ku temu sposobność, zwłaszcza jeśli imprezę ustalamy w ostatniej chwili - a tak, jak powszechnie wiadomo, jest najlepiej.

Składniki:
- brokuł średniej wielkości
- 5 jajek
- puszka kukurydzy
- 2 łyżki majonezu
- sól, sporo pieprzu

Przygotowanie: 
Obrać, pokroić w różyczki, dokładnie umyć brokuła. Ugotować na parze albo w osolonej wodzie al dente ok 8 - 10 minut (nie przegotować). W tym samym czasie ugotować jajka na twardo, czyli ok 8 minut od momentu wrzenia wody. I brokuła i jajka przelać kilkakrotnie zimną wodą i ostudzić. Jajka pokroić w kostkę. 
Brokuła, jajka i odsączoną kukurydzę wymieszać, dodać majonez, sól i sporą ilość pieprzu do smaku i ponownie wymieszać. Przed podaniem można schłodzić chwilę w lodówce. 

Czas: ok 20 min
Przygotowanie: proste
Dostępność składników: łatwa