czwartek, 13 września 2012

Dip mocno ziołowy


Aromatyczny dip ziołowy, podobny do czosnkowego. Podany z gorącym chlebkiem pita, pajdami polskiego chleba, imprezowymi koreczkami oraz plackami z cukinii oraz dyniowo-serowymi z rozmarynem. Bardzo smaczny dip, trzeba było dorabiać w trakcie spotkania, ale przygotowanie na szczęście trwa tylko kilka minut. Inne propozycje na imprezowe dipy znajdziecie w zakładce Sosy i dipy.


Składniki:
- 4 ząbki czosnku
- po kilka gałązek świeżych ziół: rozmarynu, pietruszki i bazylii (im więcej tym lepiej: tym zieleniej i gęściej :P)
- 3/4 szklanki śmietany 18%
- 2 spore łyżki kanapkowego serka białego śmietankowego*
- 4 łyżki dobrego majonezu, ja używam kieleckiego
- sól, pieprz do smaku

*niekoniecznie - bez serka będzie płynniejszy dip

Przygotowanie: 
Rozmaryn obrać ściągając jednym ruchem w dół listki z gałązki, posiekać razem z bazylią i pietruszką. Czosnek zmiażdżyć, obrać i posiekać. Dodać śmietanę, majonez i  serek, wymieszać i doprawić do smaku.

Czas: 5 min
Przygotowanie: proste
Dostępność składników: łatwa