środa, 19 września 2012

Jajka w kokilkach, śniadanie dla ukochanej mamy


Wielbię jajka w takiej postaci. Delikatnie ścięte białko, idealnie kremowe żółtko, rozpływające się w ustach i tak wspaniale otulające chrupiącą i mięciutką bułeczkę.. Och i ach :) Po prostu wielbię. Łatwiutkie w przygotowaniu danie śniadaniowe, złożone z kilku składników, a takie pyszne! Jak to bywa w życiu, to co najprostsze zazwyczaj jest genialne. Jajka w kokilkach - wspaniałe rozpoczęcie dnia w gronie najbliższych :)



 Składniki:
- jajko od zdrowej kurki (na osobę)
- kawałek bułki (na jajko:P)
- kilka plastrów prawdziwego masła
- łyżka serka topionego (opcjonalnie)
- 2 łyżki mleka (na jajko)
- sól do smaku

Przygotowanie:
Kokilki nasmarować masełkiem, wyłożyć pokruszoną na kawałki bułeczką. Wlać ok 2 łyżki mleka, tak żeby zmoczyło ono bułeczkę. Przykryć plastrem masła, można (ale nie trzeba) dołożyć łyżkę ulubionego serka topionego i na to wbić jajko i posolić. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok 15-20 min (w zależności od piekarnika) w temperaturze 160 st - należy obserwować i czekać aż białko się zetnie. Po wyjęciu z piekarnika żółtko powinno się delikatnie trząść (być częściowo płynne), by po naciśnięciu łyżeczką rozlać się po bułeczce. Wyjadać prosto z kokilki :)

Czas: ok 20min
Przygotowanie: prościzna
Dostępność składników: łatwa

Pomysł nieco zmodyfikowany, zaczerpnięty z przepisów Julii Child.