poniedziałek, 10 grudnia 2012

Kulki serowe



Zdjęcie pochodzi z biało-czerwonej imprezy Euro 2012, tamte kulki przygotowała Mysza :), przepis zaczerpnięty został z Thermomixowych ("Kulki serowe 4 sery"). Ponieważ ja nie posiadam urządzenia (słyszysz Święty Mikołaju?!) to zrobiłam je sobie ręcznie. Smaczne, takie "na zęba", idealnie pasują do wina albo piwka. Prosta i ciekawa propozycja na sylwestrowy stół przekąsek.

Składniki:
- 250 sera żółtego (np morski, salami, wędzony)
- 150g sera twarogowego (białego, mielonego)
- 2 serki topione (najlepiej bezsmakowe, ew. ziołowe)
- 1 serek typu fromage - np ziołowy/ czosnkowy - ok 150g
- sół, pieprz do smaku
Do obtoczenia: mieszanka papryk słodkiej z ostrą, ew. curry, mogą też być zioła, ale najlepiej świeże - np pietruszka albo bazylia, zmielone orzechy włoskie

Przygotowanie:
Ser żółty rozdrobnić w blenderze (nożami) na bardzo drobne wiórki, ale nie na gładką masę. Ser twarogowy, fromage, serki topione rozrobić widelcem i dokładnie wymieszać, dodać ser żółty i połączyć dokładnie masę. Jeśli wydaje się nam zbyt rzadka należy dodać więcej sera żółtego, jeśli zbyt gęsta można dodać więcej mielonego twarogowego. Doprawić do smaku. Masę schładzać w najchłodniejszym miejscu lodówki przez minimum 30 min.
Schłodzoną masę formować w kuleczki wielkości orzechów włoskich bądź jeszcze mniejsze, obtoczyć je w mieszance papryk, w curry lub w posiekanych ziołach albo na przykład w zmielonych orzechach włoskich i jeszcze raz schłodzić. Podawać do wina albo z piwkiem.

Czas: przygotowanie masy to kilka minut, czas schładzania masy to 30min, czas ulepienia kuleczek to 15min.. ale warto :)
Przygotowanie: bardzo łatwe
Dostępność składników: prosta