Mój rok
2012 był całkiem niezły, życzę sobie i Wam, aby nadchodzący rok 2013 był
łaskawszy, by przyniósł wiele radości, spełnienia najskrytszych
pragnień, by obfitował w pomyślność, a przede wszystkim w miłość :) By był spokojny dla tych, którzy szukają spokoju i pełen zaskakujących zwrotów akcji (wyłącznie pozytywnych) i wyjątkowych przeżyć dla tych, którzy nieustannie poszukują wrażeń.
Pozdrawiam, Agata
Pozdrawiam, Agata
Tarty u mnie powstają z tego co pozostało mi z przygotowywania innych potraw. Może zatem przyda się komuś z Was poniższa propozycja na wieczór, a może wykorzystacie przepis na noworoczny lekki obiad w ramach sprzątania poimprezowej lodówki? Ciasto kruche jest bardzo proste w wykonaniu, wykorzystajcie do tego przepis z wrzucanych już tarty ze smażonym porem i boczkiem albo tarty z malinami (z pominięciem cukru pudru). Farsz można zastąpić szpinakiem i serem typu feta, ulubioną wędliną i serem żółtym oraz cebulą. Należy dodać wymieszaną śmietanę z jajkami i dodać do wybranego, ulubionego nadzienia. Do wykorzystania pozostałości z naszej lodówki proponuję także równie prościutką w przygotowaniu frittatę.
Składniki:
- 250g mąki zwykłej pszennej
- 1 jajko
- 100g dobrej jakości masła
- 3 łyżki zimnej wody
- odrobina masła i bułki tartej do wysypania formy do pieczenia
- szklanka brokułów
- 1 duża czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200g wędzonego boczku
- 3 jajka
- szklanka śmietany 18%
- 150g ulubionego sera żółtego
- ulubione świeże lub ew. suszone zioła jak np: bazylia, tymianek - kilka gałązek
- sól, pieprz czarny
Przygotowanie:
Nagrzać
piekarnik w temperaturze 180st. Mąkę przesiać i rozetrzeć z
zimnym masłem palcami, dodać jajko, wodę i następnie całość wyrabiać rękami, aż ciasto będzie
gładkie.
Wyłożyć ciasto do lodówki na 20 minut.
Przygotowywać
farsz: podsmażyć boczek kilka minut na patelni, brokuły podzielić na małe różyczki i podgotować w osolonej gorącej wodzie przez 5 minut. W tym czasie pokroić boczek w średniej wielkości kostkę, cebulę w piórka, zmiażdżyć
czosnek.
Wyjąć
ciasto na lekko osypany mąką blat i rozwałkować na grubość ok 1
cm. Formę do pieczenia posmarować masłem, obsypać bułką tartą albo
wyłożyć po prostu papierem do pieczenia. Ciasto
przełożyć do formy, ewentualne braki uzupełnić ciastem które odpadnie,
delikatnie docisnąć. U mnie nie zawsze jest to forma do pieczenia tart,
jeśli akurat potrzebuję więcej to wybieram większą, prostokątną blaszkę.
Ciasto nakłuć widelcem, w
razie konieczności docisnąć specjalnymi obciążnikami albo fasolą
i piec przez ok 20 min.
W czasie gdy ciasto się piecze posiekać
ulubione zioła, ser zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Wymieszać jajka ze śmietaną, doprawić solą, papryką i
pieprzem, wsypać zioła. Tak przygotowaną masą zalać ostudzony farsz,
wymieszać i przełożyć na ciasto. Piec jeszcze ok 15 minut to momentu ścięcia się masy.
Czas: 45-60min
Przygotowanie: średni poziom trudności
Dostępność składników: łatwa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz