niedziela, 16 września 2012

Tarta ze smażonym porem i boczkiem - niby Quiche Larraine


Marzy mi się tarta i zrobię dziś taką oto właśnie na obiad. Coś niby taki Larraine, z kilkoma zmianami. Przypadnie do gustu wielbicielom wytrawnych tart. Przepis na ciasto klasyczny, nadzienie kombinowane. Ma ono ten plus, że można je przyrządzić z resztek w lodówce, które po zmieszaniu ze śmietaną, jajkami i np. serem żółtym, a następnie po zapieczeniu stają się wspaniałym daniem. A aromat wydobywający się z piekarnika.. superrrro :D

Składniki:
- 250g mąki zwykłej pszennej
- 1 jajko
- 100g dobrej jakości masła
- 3 łyżki zimnej wody
- odrobina masła i bułki tartej do wysypania formy do pieczenia 
- 2 średniej wielkości pory
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 200g wędzonego boczku
- 3 jajka
- szklanka śmietany 18%
- 100g ulubionego sera żółtego
- świeże (ew. suszone) zioła: bazylia, oregano, tymianek - kilka gałązek
- sól, pieprz, słodka papryka

Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik. Temperatura 180st. Mąkę przesiać i rozetrzeć z zimnym masłem rękami, dodać jajko, wodę i wyrabiać aż ciasto będzie gładkie. Wyłożyć ciasto do lodówki na 20 min (nie zawsze to robię, czasem od razu wałkuję i umieszczam w piekarniku, ale jest to wskazane - dzięki temu tarta będzie bardziej krucha i delikatna, czyli będzie bardziej.. tartą :)). 
Przygotowywać farsz: Pokroić boczek w kostkę, por i cebulę w wiórka, zmiażdżyć czosnek. Podsmażyć boczek, dodać cebulę, pora i czosnek i dusić na średnim ogniu ok 15min co jakiś czas mieszając. Zostawić farsz do ostygnięcia.
Wyjąć ciasto na lekko osypany mąką blat wyłożyć i rozwałkować na grubość ok 1 cm. Formę do pieczenia posmarować masłem, obsypać bułką tartą albo wyłożyć po prostu papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy, ewentualne braki uzupełnić ciastem które odpadnie, delikatnie docisnąć. U mnie nie zawsze jest to forma do pieczenia tart, jeśli akurat potrzebuję więcej to wybieram większą, prostokątną blaszkę. Ciasto nakłuć widelcem, w razie konieczności docisnąć ciasto specjalnymi obciążnikami albo fasolą i piec przez ok 20 min.
Posiekać ulubione zioła, ser zetrzeć na tarce na średnich lub dużych oczkach - jak wolicie. Wymieszać jajka ze śmietaną, doprawić solą, papryką i pieprzem, wsypać zioła. Tak przygotowaną masą zalać ostudzony farsz, wymieszać i przełożyć na ciasto. Piec jeszcze ok 15 min.

Czas: 45-60min
Przygotowanie: średni poziom trudności
Dostępność składników: łatwa


2 komentarze:

  1. jak się rozciera rękami masło z mąką? Ja zazwyczaj ręcznie to tylko zagniatam...

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja rozcieram, dosłownie, ciasto w rękach. zanim zacznę je wyrabiać, co jest napisane, je rozcieram z masłem.

    OdpowiedzUsuń