czwartek, 21 marca 2013

Patats bravas czyli smażone ziemniaki z sosami


Podobno to hiszpańska przekąska barowa do piwa, bardzo popularna. Według mnie smażone ziemniaki to fajny dodatek obiadowy, o ile nie obiad sam w sobie. Oczywiście, że smaczne - kto nie polubi smażonych ziemniaków? Danie nie należy natomiast do lekkich :) 
Przygotowuje się błyskawicznie, więc przepis idealnie sprawdzi się jeśli chcecie wykarmić grupę ludzi w stosunkowo szybkim czasie, niewielkim nakładem pracy i za "drobne". Przepis pochodzi z książki "Europa w kuchni", a czytelnikom przybliżył go Conrado Moreno. Osobiście lubię takie ekspresowe pomysły. 

Składniki na 4 osoby:
- 8 dużych ziemniaków (do smażenia, zatem nie mogą być to młode ziemniaczki)
- olej do głębokiego smażenia - minimum 0,75l (przy założeniu, że używacie stosunkowo niewielkiego rondla)
- 120ml przecieru pomidorowego 
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżka majonezu (naprawdę można pominąć albo zastąpić jogurtem :D)
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- sól

Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, umyć dokładnie, osuszyć i pokroić w cienkie plastry lub w cząstki (jak ja). Zagrzać bardzo dobrze olej - można sprawdzić jego temperaturę wrzucając najpierw kawałek ziemniaka: zauważycie czy olej jest już gorący. Ziemniaki smażyć ok 10-12min na złoty kolor, wyjąć je przy pomocy łyżki cedzakowej na talerz z ręcznikiem papierowym. Odsączyć ziemniaki z tłuszczu.
W czasie smażenia ziemniaków podgrzać w oddzielnym rondelku przecier pomidorowy, doprawić go octem i paprykę. Ziemniaki polać/ wymieszać z sosem pomidorowym i podawać z majonezem (u nas jogurt). Można zajadać :)

Czas: 20min
Przygotowanie: bardzo proste
Dostępność składników: łatwa