wtorek, 19 marca 2013

Pasta z tuńczyka z kukurydzą, groszkiem i papryką


Na śniadanie proponuję pastę z tuńczyka z dowolnym pieczywem - u mnie chleb orkiszowy. Pasta bardzo prosta w przygotowaniu i smaczna. Nada się także na imprezę - można podać ją na krakersach albo jako dip do maczania pokrojonych w paski świeżych warzyw jak seler naciowy albo papryka, czy też przekąsek typu paluszki np grissini. Taką pastę można przygotować wcześniej i trzymać kilka dni w lodówce (3 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku), a przynajmniej w przypadku własnoręcznie przygotowanej pasty wiemy co jemy. W tym wypadku mamy pewność, że jest pastą rybną :)

Składniki dla 1-2 osób:
- puszka tuńczyka w sosie własnym - zadbajcie, żeby tuńczyk był dobrej jakości i w kawałkach, bez dodatków i nie rozdrobniony
- 2 płaskie łyżki majonezu
- 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego
- łyżka kukurydzy z puszki
- łyżka groszku z puszki
- 2 kawałki papryki konserwowej
- sól, świeży czarny pieprz, słodka papryka
- kilka kromek ulubionego pieczywa - np ciemne orkiszowe u mnie

Przygotowanie:
Można pastę przygotować przy pomocy blendera, można ręcznie - odsączonego tuńczyka wymieszać bardzo dokładnie z majonezem i koncentratem pomidorowym. Blender zrobi to na gładką masę, ale można także "utrzeć" ręcznie pastę. Paprykę pokroić w bardzo drobną kostkę, dodać ją wraz z kukurydzą i groszkiem do pasty i wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką słodką. Podawać z pieczywem albo ze świeżymi warzywami albo krakersami czy innymi przekąskami w wersji imprezowej.

Czas: 5min
Przygotowanie: bardzo proste
Dostępność składników: łatwa