środa, 6 marca 2013

Smażony dorsz z egzotycznym, cytrynowo-pomarańczowym kuskusem


Ostatnio ryby w mojej kuchni. A to dorsz, a to łosoś, a to tuńczyk, a to śledzie. I owoce morza.. Dobrze, bo są pyszne i zdrowe!
Wertuję książki i oglądam filmy w sieci na temat przygotowywania ryb i kto wie, może niedługo będę w stanie samodzielnie odkrajać głowę - nadal migam się od tego jak tylko mogę ;) Próbuję różnych przepisów, sama także komponuję zestawienia - póki co udane. Przede mną zupa rybna - uwielbiam, ale wciąż mam opory przed samodzielnym przygotowaniem. Cóż..
Dziś polecam smażonego dorsza z kuskusem cytrusowym.

Składniki na 3 porcje:
- 450g filetu z dorsza
- 2 łyżki mąki
- sól i pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
- spora łyżka masła do smażenia

na kuskus:
- ok 200g kuskusu
- przegotowana woda do zalania kuskusu (wg wskazówek na opakowaniu)
- 0,5 pomarańczy
- 0,5 cytryny
- niewielka cebula czerwona
- łyżeczka startego świeżego imbiru (lub nieco mniej suszonego)
- kilka gałązek szczypiorku
- sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Kuskus przygotować według wskazówek na opakowaniu. Umyć i osuszyć warzywa i owoce. Wycisnąć sok z cytryny i pomarańczy, cebulę obrać i drobno posiekać w kostkę, szczypiorek posiekać. Kiedy napęcznieje kuskus dodać do niego soki z owoców oraz posiekaną cebulę i szczypiorek. Doprawić imbirem oraz do smaku solą i pieprzem, wymieszać dokładnie.
Dorsza umyć i osuszyć, pokroić w kawałki (po 2 na osobę), obtoczyć w mące. Rozgrzać patelnię wraz z oliwą i masłem. Smażyć dorsza kilka minut z dwóch stron na złoty kolor. Rybę podawać z kuskusem.

Przygotowanie: proste
Czas: ok 15 min
Dostępność składników: łatwa