poniedziałek, 20 maja 2013

Ryż zapiekany z jabłkiem, powidłami śliwkowymi i daktylami



Lekkich obiadów, deserów i przekąsek ciąg dalszy. Słońce w Krakowie daje się we znaki, ale nie mnie - powszechnie wiadomo, że jestem od niego uzależniona. A jak jest gorąco, to jeść się chce jakby mniej! U mnie zatem ryż brązowy, kasza jaglana, mnóstwo warzyw na tapecie - uszczęśliwiam tym nie tylko siebie, ale jak dotąd żaden z moich królików doświadczalnych się nie skarżył. A czasem nawet proszą o dokładkę :)

Oto brązowy ryż zapiekany w formie do muffinów z dodatkiem jabłka, powideł śliwkowych, bo znalazłam resztkę, a nie lubię wyrzucać i ze świeżymi daktylami, które dostałam od firmy Ambic wraz z innymi orientalnymi przysmakami.

Składniki (6 porcji):
- 200g ryżu brązowego (na sucho)
- 1 duże jabłko
- 4 łyżki miękkiego masła + jedna do natłuszczenia formy
- 100g powideł śliwkowych
- 150g świeżych wypestkowionych daktyli
- 4 łyżki cukru brązowego
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- świeża melisa

całość można przygotować w jednej formie, np. keksówce, można też użyć formy do muffinów

Przygotowanie:
Ryż ugotować według wskazówek na opakowaniu minus 5 minut, bo resztę dojdzie w piekarniku. Wymieszać z masłem, powidłami, pokrojonymi w minicząsteczki daktylami, kilkoma listkami melisy, cynamonem i cukrem brązowym. Formę natłuścić i przełożyć ryż do wysokości 2/3 naczynia. Jabłko ze skórką zetrzeć na tarce i posypać ryż. Piec 12min w 170st. Porcje ozdobić liśćmi melisy.

Czas: 15min + czas gotowania ryżu
Przygotowanie: łatwe
Dostępność składników: łatwa