czwartek, 9 maja 2013

Sałatka z kaszy jaglanej z młodymi warzywami i olejem konopnym



Niedawno w mojej kuchni zaczęłam stosować oleje: konopny, krokoszowy, lniany i LenVitol. Wszystko za sprawą firmy Oleofarm, od której dostałam taką oto "zdrową paczkę". W ofercie Oleofarm znajdują się różne wysokiej jakości oleje świata - zobaczcie niesamowity wybór pod tym linkiem. O właściwościach tego typu produktów naczytałam się już wcześniej, więc stosować je to dla mnie po prostu czysta przyjemność.

Zaczęłam z olejami eksperymentować, oczywiście w ramach wskazówek jakie znalazłam na stronie Oleofarm i w opisach, które znajdują się na samych olejach i w załączonych do nich   ulotkach z przepisami kulinarnymi. Ostatnio także rozsmakowałam się w kaszy jaglanej bogatej w witaminy grupy B i lecytynę, więc w połączeniu z olejem konopnym danie stanowi bombę witaminową.

Olej konopny jest tłuszczem o idealnych proporcjach kwasów tłuszczowych zwłaszcza z rodziny omega- 6 i omega- 3. Wystarczy jedna łyżka na dzień, aby zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na nienasycone kwasy tłuszczowe, czyli jest naprawdę bardzo zdrowy. W składzie znajduje się olej z nasion konopi tłoczony na zimno oraz przeciwutleniacze. Olej ten ma także zbawienny wpływ na włosy i paznokcie, stosuje się go do walki ze zmarszczkami, ożywia i rozświetla skórę, przy czym przy stosowaniu zewnętrznym wchłania się  bardzo szybko.. Jest także po prostu bardzo smaczny, więc żyć nie umierać :)

Jest to olej tłoczony na zimno z nasion konopi, charakteryzujący się specyficznym korzenno-orzechowym smakiem i zapachem. W kuchni polskiej jest znany od dawna, a stosuje się go na zimno jako dodatek do kasz, ziemniaków, warzyw. Ja przygotowałam sałatkę z kaszy jaglanej z marchewką, selerem, koperkiem, cebulą z dodatkiem oleju konopnego i zaserwowałam z grillowanymi pomidorkami koktajlowymi. Brzmi może skromnie, ale zapewniam, że dzięki wyjątkowemu smakowi oleju konopnego całość idealnie się komponuje.



Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (ugotować wg wskazówek na opakowaniu)
- 2 młode spore marchewki
- 1 czerwona cebula
- 1 malutki seler
- 1 pęczek koperku
- 2 łyżki stołowe oleju konopnego Oleofarm
- kiść pomidorów koktajlowych
- opcjonalnie 1 łyżka oliwy do smażenia - ja grillowałam zupełnie bez tłuszczu na specjalnej patelni
- sól, świeżo mielony czarny pieprz, 1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:
Kiść pomidorów umyć, osuszyć starając się zachować ją w całości. Pomidory w całej kiści grillować na patelni aż miękkie i aromatyczne. Doprawić solą i pieprzem w trakcie grillowania.
Marchew i seler umyć dokładnie, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Koperek umyć, zostawić kilka koron do dekoracji, resztę posiekać. Cebulę umyć, pokroić w drobną kostkę. Warzywa dodać do ugotowanej na sypko i ostudzonej kaszy jaglanej, wymieszać, dolać olej konopny oraz przyprawić do smaku. Można podawać z grzankami z ulubionego chleba.

Czas: 20 min
Przygotowanie: bardzo proste
Dostępność składników: łatwa