Czerwone pesto - z suszonych pomidorów, które dostałam od przyjaciela Dominika. Kolorowy makaron ze zdjęć także dostałam w prezencie, tym razem od kochanej cioci. Oba produkty przyjechały z Włoch całkiem niedawno. Powszechnie znana jest wszak moja miłość do wszystkiego co włoskie :)
Aromatyczne, wyjątkowo smaczne, superproste w przygotowaniu.
Składniki:
- 3 ząbki czosnku
- 10 suszonych pomidorów (nie tych w oliwie)
- 0,5 szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżki parmezanu
- garść liści świeżej bazylii
- 3-4 łyżki serka Philadelphia albo Mój Ulubiony (w zależności od tego jak intensywne w smaku pesto chcemy uzyskać)
- sól, świeżo mielony pieprz, szczypta czerwonej słodkiej papryki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Doprawić do smaku.
Idealne do makaronu, a także do krakersów albo grzanek z piekarnika czy np jako bejca do pieczonej ryby.
Czas: wyjęcie składników z lodówki plus zmiksowanie ich blenderem.. 2 minuty? :)
Przygotowanie: Dziecinnie proste
Dostępność składników: pomidory suszone nie w zalewie oliwnej znajdziecie w sklepach z włoską żywnością
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz