sobota, 17 kwietnia 2010

Sałatka makaronowa z surimi i ananasem




Składniki na 6-8 osób:

- makaron (opakowanie 400g) kokardki, rurki albo kolanka

- surimi*

- puszka ananasa

- opakowanie rodzynek

- 4 łyżki majonezu (np kielecki albo domowy)



Przygotowanie:

Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Rodzynki namoczyć w szklance wody (trzymać kilka minut). Ananasa i surimi pokroić na kawałki wielkości połowy makaronu. Ostudzić makaron, rodzynki wyjąć z wody. Wszystkie składniki wymieszać, dodać ok 4 łyżki majonezu (sałatka ma być pokryta majonezem, ale nie pływać w nim). Smacznego!


*Surimi - paluszki ze zmielonego mięsa ryb białych, tj dorsza, mintaja, morszczuka. Najbardzej znane są jednak pod postacią paluszków krabowych.


Czas: do 20 min

Przygotowanie: Prościuchne

Dostępność składników: hm, surimi kupisz bez problemu w sklepie sieciowym, natomiast niekoniecznie w osiedlowym warzywniaku ;)