piątek, 30 lipca 2010

JUSTYNKA w Kuchni Bez Kitu: Babeczki z musem czekoladowym



Proste w przygotowaniu, ale wymagające najlepszej jakości czekolady (najlepiej o zawartości co najmniej 70% kakao). Bazą dla babeczek jest dobre, kruche ciasto, które zawsze robię z tego przepisu. Warto go zapamiętać, bo jest idealny zarówno do wytrawnych, jak i słodkich tart. Ważny jest również sposób przygotowania - sekret dobrego kruchego ciasta polega na szybkim jego zagnieceniu, zimnych składnikach i... zimnych dłoniach.

Uwaga: ponieważ w przepisie wykorzystuje się surowe jajka, nie poleca się go dzieciom, osobom starszym, kobietom w ciąży i karmiącym.

Składniki:
200 g mąki pszennej
szczypta soli
100 g tłuszczu (masła lub margaryny, lub obu w równych proporcjach)
1 żółtko
2-3 łyżeczki zimnej wody

Składniki na mus:
175 g gorzkiej czekolady
2-3 łyżki wody
1 łyżka masła
3 białka
3 żółtka
starta czekolada do dekoracji



Przygotowanie:
Mąkę i sól przesiać do misy. Tłuszcz pokroić na małe kawałki i dodać do mąki. Bardzo delikatnie wcierać palcami tłuszcz w mąkę, aż masa zacznie przypomniać okruchy chleba. Dodaj żółtko i wymieszaj szerokim nożem, aż ciasto zacznie tworzyć bryłę. Dodaj tylko tyle wody, aby składniki dobrze się połączyły. Przełóż ciasto na powierzchnię posypaną mąką i delikatnie ściśnij je palcami. Owiń folią i włóż do lodówki na co najmniej pół godziny. Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj ciasto i wyłóż nim 10 foremek o średnicy 10 cm. (Oczywiście można użyć mniejszych foremek, wtedy tartinek będzie więcej). Nakłuj wnętrze babeczek widelcem. Schłódź foremki z ciastem w lodówce przed 15 minut i podpiecz w piekarniku ok. 10-15 minut w 200 stopniach, aż będą złociste. Wyjmij i ostudź.

W międzyczasie przygotuj nadzienie.

Czekoladę włóż do żaroodpornej misy i dolej wody. Ustaw misę nad garnkiem z gorącą wodą i podgrzewaj, aż czekolada się rozpuści. Od czasu do czasu wymieszaj.
Zdejmij misę i mieszając, dodaj masło, które po chwili powinno się rozpuścić. Dodaj żółtka, a następnie ubite wcześniej na sztywną masę białka. Wymieszaj. Wyłóż masę na podpieczone babeczki i włóż do zamrażalnika na 2-3 godziny, aż masa zgęstnieje. Posyp startą czekoladą i podawaj na zimno.


Czas:
Przygotowanie: łatwe
Dostępność składników: proste


Źródło przepisu: "Tarty pikantne i słodkie" Wydawnictwo Muza, Warszawa 2005