poniedziałek, 2 sierpnia 2010

Faszerowane łódeczki z cukinii pod pierzynką beszamelu



Lato, synonim słowa cukinia, jak dla mnie. Lekki obiadek, ale naprawdę można się najeść. Pychotka :) Nada się zarówno na rodzinny posiłek, jak i na grill party.

Składniki na trzy osoby:
- 3 cukinie
- 10 pieczarek
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- 1 papryka
- zioła prowansalskie
- papryczka chili
- oliwa
- ser (dowolny, np mozzarella)
- mąka i masło w ilości takiej samej
- mleko
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- 3 łyżki zalanej kubkiem wrzątku kaszki manny


Przygotowanie:
Cukinię wydrążyć, powstałe łódeczki odstawić i posiekać miąższ. Podsmażyć wraz z pokrojoną w kostkę cebulą i zmiażdżonym czosnkiem. Obrane i pokrojone na plasterki pieczarki podsmażyć z obranym, posiekanym w kostkę pomidorem i papryką. Wszystkie warzywa wymieszać i dodać do nich przygotowaną kaszkę mannę. Doprawić ziołami pieprzem i papryczką chili. Wypełnić łódeczki z cukinii tak przygotowanym farszem.

Przygotować sos beszamelowy wg przepisu już podawanego (moussaka):
uzbrój się w cierpliwość, bo nie wyjdzie :) Rozpuść masło na wolnym ogniu, dodaj mąkę i wymieszaj bardzo dokładnie, tak by nie było grudek. Dodawaj powolutku PODGRZANE (letnie, nie wrzące) mleko i nadal dokładnie mieszaj. Kiedy osiągnie konsystencje gęstszego sosu dopraw gałką muszkatołową i solą.
Łódeczki z farszem przykryć beszamelem i posypać ulubionym serem.
Piec ok 40 minut w 180st.
Cukinie można zapiec z sosem bolońskim, wg tego przepisu.


Czas: ok 60 min
Przygotowanie: Proste
Dostępność składników: Łatwa