sobota, 11 września 2010

Natalia w Kuchni Bez Kitu: Sernik królewski



Sernik jest jednym z moich ukochanych ciast. Najważniejsze żeby było w nim duuużo sera, spód jest mało ważny. Sernik królewski jest mokry, lekko kakaowy i pięęęęknie pachnie. Polecam dodać do masy serowej kandyzowaną skórkę pomarańczową :)
Palce lizać!



Składniki:
Zrobilam z 2/3 porcji, a więc:
Ciasto:
35 dkg mąki
25 dag masła
25 dag cukru pudru
1 jajko
3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
2 łyżki kakao
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1,5 kg tłustego lub półtłustego, niekwaśnego twarogu
6 jajek
1 kostka masła (1 kostka=250 g)
1,5 szklanki cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
pół opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego (proszku budyniowego)
kandyzowana skórka pomarańczowa lub bakalie

Przygotowanie:
Składniki na ciasto zagnieść, następnie podzielić na dwie części i włożyc do lodówki na 2 godziny.
Żółtka oddzielić od białek. Ubić z białek sztywną pianę. Następnie wszytskie składniki na masę utrzeć mikserem, a na końcu delikatnie wymieszać z pianą.

Blachę kwadratową 24cmx24cm wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wyłożyć jedna część ciasta, wylać masę i wyrównać ją, na końcu drugą część ciasta zetrzeć na wierzch na tarce o grubych oczkach.
Piec przez 1 godzinę w temp. 180 st.C.

Smacznego!


Przepis zaczerpnięty od Dorotus76

Czas przygotowania: ok 2h
Przygotowanie: średnio trudne
Dostępność składników: łatwa