Po krótkiej przerwie powracam.. Zanim uporządkuję zdjęcia i przepisy zebrane we Florencji podzielę się z Wami swoim dzisiejszym obiadkiem. We Włoszech prawie w ogóle nie jadłam kurczaka, właściwie to nie wiem dlaczego. Chyba dlatego, ze były inne pyszne dania do spróbowania. Po powrocie wsunęłam już: gołąbki, placki ziemniaczane, barszcz czerwony i po prostu przyszła pora na drób, który stanowi podstawę mojego jadłospisu na co dzień. Przyznam jednak, ze brakuje mi już (!) kuchni włoskiej. I lodów. Ale do tego to akurat brakuje mi tez trochę słońca :/ No i właśnie w związku z tym brakiem dziś na moim stole wylądowały barwy lata.
Sałatka kebab w mojej obiadowej wersji jest nieco zmodyfikowana.. ale była smaczna. Polecam ją zwłaszcza na imprezy, ułożoną w przeźroczystej misce warstwami. Ładnie i bardzo smacznie :)
Składniki na dwie osoby:
- większa pierś kurczaka
- 6 liści sałaty
- mała papryka
- mały ogórek
- 2 małe pomidorki
- 4 kromki chleba tostowego
- sos chili/sos paprykowy - ok 3 łyżki
- 1 czubata łyżka cukru, sól, pieprz do smaku
- oliwa do smażenia
sos czosnkowy:
- 2 łyżki majonezu (np domowego)
- 1 łyżka śmietany
- dwa zmiażdżone/posiekane ząbki czosnku, ja użyłam węgierskiego koncentratu czosnkowego
Przygotowanie:
1. Kurczaka pociachać na kawałki - w kostkę ok. 1,5 cm, obsmazyc na oliwie na ostrym ogniu, a nastepnie dusić ok 10 minut na małym ogniu z dodatkiem sosu chili (vel. paprykowego). Dodać cukier, sól, pieprz i trzymać jeszcze 10 minut na średnim ogniu. Kurczaka przemieszać co jakiś czas.
2. Kromki chleba pokroić w kostkę (ok. 1cm) i podpiec na oliwie z dodatkiem czosnku, aż sie ładnie zrumieni.
3. Przygotować sos czosnkowy: wymieszać majonez ze śmietaną i zmiażdżonym czosnkiem.
4. Pociąć i porwać warzywa - sałatę w paski, pomidory w ćwiartki, papryke i ogórka w słupki.
5. Układać w miseczkach warzywa: sałata, papryka, ogórek, pomidor. Na to nałożyć kleksa z sosu czosnkowego. Następnie na tym ułożyć kawałki kurczaka i wlać płyn powstały podczas smażenia kurczaka. Przykryć warstwą grzanek. Całość udekorować sosem czosnkowym. Tak podawać.
Czas przygotowania: ok. 30 min
Przygotowanie: Proste
Dostępność składników: łatwa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz