poniedziałek, 13 września 2010

Tramezzini z chleba białego i Tramezzini di pane nero


Tramezzini to po prostu kanapka, z chleba podobnego do tostowego, ale bardziej wilgotnego (bez skórek, nie jak u mnie). Z dowolnym nadzieniem - serem, prosciutto, tuńczykiem, pastą jajeczną, pastą grzybową etc.



Wg Wikipedii:

Tramezzino jest kanapką składająca się z trójkątnych kromek chleba zawierające salami, ser, warzywa czy cokolwiek innego.
Kanapkę podawano w Cafe Mulassano na Piazza Castello w Turynie od 1925 roku, jako odpowiednik angielskich. Dziś kawiarnia oferuje ponad 40 rodzai tramezzini. Słowo "tramezzini" zostało wymyślone przez Gabriele D'Annunzio, aby zastąpić angielską nazwę "sandwich".

Ponieważ strona http://www.caffemulassano.com/ jest w budowie podrzucam raport Trip Report ze zdjęciami kawiarni Mulassano: http://theshot.coffeeratings.com/2008/01/caffe-mulassano/

Składniki na 2 osoby:
- 6 kromek chleba białego
- 2 plastry sera żółtego
- 2 plastry gotowanej szynki
- tuńczyk
- łyzka majonezu
- mała posiekana cebula
- łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Wymieszać tuńczyka z sokiem z cytryny, majonezem i cebulką. Tak przygotowaną pastą posmarować dwie kromki pieczywa. Przykryć je następnymi kromkami pieczywa, na nich ułożyć szynkę i ser i przykryć jeszcze jedną kromką chleba. Tak przygotowaną kanapkę przekroić na dwa trójkąty, spiąć wykałaczkami i udekorować, np oliwką.
Pasta jajeczna: wymieszane jajko na twardo z łyżką majonezu, solą, pieprzem, odrobiną soku z cytryny.
Pasta łososiowa tu:
Pasta grzybowa: np 1odag kurek albo 10 dag pieczarek zesmażonych z cebulką, wymieszanych z 2 łyżkami min. 18% śmietany, doprawiona solą, pieprzem
Ponadto można dodać np. prosciutto crudo, mozarellę, pomidory, rukolę, krewetki, pastę gotową (kupną).. Wszelkie kombinacje zależą od wyobraźni i odwagi przyrządzającego.
Poniżej prezentuję przepis na tramezzino z chleba ciemnego z książki Lisy Biondi "Antipasti". Najpierw po włosku:
Ingredienti per 4 persone:
- 7 fette di pane nero
- 60gr di pate fregato, formaggio alle, formaggio fresco e tonno sott'olio
- 2 cucchiaini di ketchup
- 1 cucchiaino di pasta di acciughe e di curry e di brandy
- succo di limone.
- erbe - una tazze e mezza di maionese
Dividete in tre recipienti la maionese, aggiungete nel primo il ketchup, qualche goccia di worchester e un cucchiaino di brandy. Insaporite la seconda parte di maionese con il curry e un cocchiaino di succo di limone. Tritate finamente il tonno, lavoratelo con la terza dose di maionese e la pasta di acciughe. Spalmate la prima fetta con il pate, la seconda con la terza con il formaggio fresco, la quatra con il formaggio alle erbe e l'ultima con la salsa rosa. Sovrapponete le fette l'una sull'altra e terminate con la settima fetta. Avvolgete il tutto nella carta alluminio e tenete in frigorifero per un'ora. Tagliate a fette ale un dito e servite in un piatto da portata.
I moje mniej lub bardziej udolne tłumaczenie ;)
Składniki na 4 osoby:
- 7 kromek chleba
- po 60g pasztetu, sera z ziołami, świeżego sera i tuńczyka w oleju
- 2 łyżeczki ketchup
- po 1 łyżeczce pasty anchois, curry, brandy i soku z cytryny
- połowa filiżanki majonezu
Przygotowanie:Podzielić na trzy pojemniki majonez, do pierwszego dodać ketchup i łyżeczkę brandy. Do drugiej części majonezu dodać curry i sok z cytryny. W trzeciej tuńczyk i pasta anchois. Połączyć pierwszy sos z pasztetem, drugi z tuńczykim, trzeci z serem, czwarty z serem z ziołami i ostatni z sosem czerwonym. Nakładać tak przygotowane kromki na siebie i zakończyć siódmą kromką. Wszystko umieścić w folii aluminiowej i przechowywać w lodówce przez jedną godzinę. Pociąć wszystko na plastry na długość palca i podawać na tacy.