niedziela, 19 grudnia 2010

Ciasto z herbatników "Ciasteczkowy potwór", czyli herbatniki Petit Beurre, krem karpatkowy, czekolada i bita śmietana



Ciasto bez pieczenia, które pomimo minimalnych nakładów pracy, jest efektowne i bardzo smaczne. Przepis dostałam od kuzynki, która popełnia najwspanialsze desery i ciasta w mojej rodzinie :) Tu znajdziecie przepis na jej szarlotkę.
Ale dziś o cieście, które nazwałam Ciasteczkowy Potwór na cześć jednego z ulubieńców mojego dzieciństwa oraz za sprawą bazy ciasta - herbatników. Na rodzinnym przyjęciu zrobiło furorę, pobiło gotowanego sernika zamówionego w znanej cukierni i ..rzeczoną szarlotkę ;D 
 
Kolejną bardzo istotną informacją jest to, że akurat tego Ciasteczkowego Potwora przygotowała wraz ze mną Natalka, której obiecałam wspomnieć o tym fakcie :P (co niniejszym czynię).

Przepis mnie urzeka, gdyż generalnie uważam, że im prościej tym smaczniej. Polecam wszystkim przygotowującym imprezy na Sylwestra bądź w nadchodzącym karnawale, ale także na okolicznościowe przyjęcia czy też po prostu na co dzień. Pokrojone w kawałki wygląda smakowicie.



Składniki:

- 80 herbatników (w tym 16 z czekoladą)

- niecały słoiczek (ok 200g) konfitury morelowej - niecały słoiczek (ok 200g) dżemu z czarnej porzeczki
- 400g śmietanki kremówki 30%

- 1 łyżeczka cukru pudru/cukru waniliowego

- kilka kostek dowolnej czekolady

- krem do karpatki
- my miałyśmy kupny, ale podaję przepis na sprawdzony krem do karpatek i ptysi:

- 3/4 l. mleka tłustego
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki mąki tortowej albo pszennej
- 50ml spirytusu albo Adwokata.. dodaję też czasem Malibu.
- 2 żółtka
- 1 cukier albo ekstrakt waniliowy
- 2 kostki masła

Przygotowanie:

1. Jeśli masz krem do karpatki kupny postępuj wg wskazówek na opakowaniu. Jeśli robisz z w/w przepisu to rozrób mąkę z połową mleka. Resztę mleka zagotuj z cukrem, wlej do niego rozrobioną mąkę, wymieszaj dokładnie, zdejmij z gazu i ostudź (koniecznie). Do tak przygotowanego kremu dodaj kostki masła, żółtka, alkohol i waniliowy ekstrakt. Jeśli nie masz alkoholu - też wyjdzie ;) Zmiksuj na wysokich obrotach (do 5 min) i włóż na chwilę do lodówki, na najchłodniejszą półkę.

2. Przygotuj bitą śmietanę - śmietankę kremówkę ubij aż będzie gęsta i zbita. Dodaj cukier puder lub cukier waniliowy.

3. Ułożenie ciasta warstwami:
- Rozłóż na blasze lub w dowolnym szerokim naczyniu 16 herbatników Petit Beurre (4x4).
- Na herbatniki nałóż połowę kremu z karpatki i przykryj je taką samą warstwą herbatników z czekoladą (czekoladową stroną do kremu karpatkowego).
- Na herbatniki nakładaj dżem z czarnej porzeczki i przykryj kolejną warstwą herbatników.
- Następną warstwą jest pozostała połowa kremu do karpatki i znów herbatniki, konfitura morelowa i znów herbatniki.
- Wierzch posmaruj bitą śmietaną i posyp startą czekoladą (trzyj bezpośrednio na ciasto), przed podaniem schładzaj w lodówce.
Czas: z przygotowaniem kremu i odstawieniem ok 1h 
Przygotowanie: proste  
Dostępność składników: łatwa