Jak słońce zagląda przez ramię to człowiek od razu ma ochotę na coś lżejszego.. Zimową kurtkę już niedługo schowam głęboko do szafy, zafunduję sobie jakieś damskie 'tiru-riru' na wiosnę.. Ot, takie postanowienie na najbliższe dni. Po tej zimie, która trwa stanowczo za długo, ma być wreszcie lekko, świeżo, kolorowo, radośnie, subtelnie, nieskomplikowanie.. wiosenny deszczyk, delikatny rumieniec na licu, powiew wiatru.. nadziei.. no dobra, przesadzam, a nawet BREDzę (special kisses for the best Bai:*)..
Oto moja obiadowa sałatka. Na dziś i na jutro do pracy. No :)
Składniki na 5 osób:
- 800g drobnych ziemniaczków młodych
- 200g szynki drobiowej w kawałku
- pęczek rzodkiewki
- pół pęczka szczypiorku
- pół pęczka koperku
- pół pęczka natki pietruszki
- cebulka zielona
- 2 ząbki czosnku
- 300g jogurtu naturalnego
- łyżka majonezu
- pół łyżki ostrej musztardy
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy
Można zrezygnować z dodatku szynki drobiowej i zaserwować sałatkę jako dodatek do mięska z grilla, polecam :) i tak miało być w pierwszej wersji..
Przygotowanie:
Ziemniaki wyszorować i dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Te większe pociąć na cząstki. Ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić. Polać oliwą i wymieszać.
Szynkę pokroić w kostkę, na ok 0,5 cm. Czosnek i cebulkę (całą), szczypiorek, koperek, natkę pietruszki drobniutko posiekać. Rzodkiewkę umyć i pokroić w talarki.
Jogurt wymieszać z majonezem i musztardą, dodać posiekane: szczypiorek, koperek, pietruszkę, czosnek, cebulkę; i wymieszać.
Ziemniaki, rzodkiewkę i szynkę wymieszać ze sobą i polać przygotowanym sosem, doprawić do smaku. Wstawić do lodówki na chwilę.
Czas: ok 30 min
Przygotowanie: proste
Dostępność składników: łatwa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz