Słoneczko, świeże ziółka, świeże warzywa.. Za niedługo zainauguruję sezon grillowy, póki co się doń przymierzam. Burgery przyrządzone z dodatkiem moich ulubionych ziół, z mięska drobiowego, zmielonego przy mnie w sklepie. Nieco lżejsza propozycja od tych klasycznych, coś pomiędzy naszym sznycelkiem a burgerem. Serwowane z dodatkiem sałatki ziemniaczanej.
Składniki:
- 300g mięsa drobiowego mielonego
-po 1/3 pęczka pietruszki i kolendry
- zielona cebulka
- papryka, u mnie żółta
- łyżeczka startego imbiru*
- łyżka koncentratu pomidorowego*
- jajko
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz
- łyżka oliwy
*opcjonalnie
Przygotowanie:
Mięso przełożyć do miski, dodać jajko, koncentrat i łyżkę mąki. Pietruszkę, kolendrę, cebulkę, paprykę posiekać drobno i razem z imbirem dodać do mięsa. Posolić troszkę i zmielić odrobinę pieprzu. Całość dokładnie wymieszać i formować małe sznycelki. Obsmażyć z dwóch stron na podgrzanej oliwie. Podawać z chlebkiem, ziemniakami, ryżem, kaszą, warzywami - co kto lubi. Np z tą sałatką.
Czas: 20 min
Przygotowanie: proste
Dostępność składników: łatwa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz