Dwa przepisy na pyszne pesto. Osobiście kocham pesto, dodaję je nie tylko do makaronu czy gnocchi, ale też do zup, ziemniaków, ryb czy mięs. We Włoszech kupowałam sobie gotowe pesto, na wagę i wyjadałam część prosto z opakowania. Bo jest po prostu boskie :D
Zanim jednak znalazłam się we Florencji, przyrządzałam sobie pesto w wersji "studenckiej", czyli ze składników o połowę tańszych niż te do pesto genovese ;) I do tej wersji, pomimo ogromnej tęsknoty za Italią wyrażanej w piciu prawie wyłącznie kawy włoskiej i jedzeniu możliwie jak najczęściej "po włosku", też czasem wracam..
Składniki na pesto genovese:
- 2 pęczki bazylii bez łodyg
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki orzeszków pinii
- 6 ząbków czosnku
- 100g świeżego startego Pecorino i Parmezanu albo Grana Padano
- 3 świeżo zmielona sól
Składniki na pesto studenckie:
- 4 łyżki posiekanej pietruszki
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- pomidor
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki Parmezanu albo sera typu..
- małe opakowanie serka homogenizowanego naturalnego
Przygotowanie pesto genovese:
Na łyżce oliwy zrumienić orzeszki pinii i odsączyć je z tłuszczu. Liście bazylii, czosnek i orzeszki pinii zmiksować dokładnie. Zmniejszyć obroty miksera i maleńkim strumieniem wlewać oliwę. Mieszać aż mieszanka będzie gładka i bardziej kremowa. Dodać sery i ręcznie, delikatnie wymieszać. W razie potrzeby dosolić.
Przygotowanie pesto studenckiego:
Pietruszkę, bazylię i czosnek zmiksować dokładnie, maleńką strużką dolewać oliwę i miksować na gładko.
Dodać parmezan i wymieszać. Pomidora naciąć z tyłu i sparzyć, pozwoli to lekko zdjąć z niego skórkę. Pozbyć się miąższu, a resztę pomidorka pokroić w kostkę i dodać do masy ziołowej.
Dodać także serek homogenizowany i delikatnie wymieszać. Ewentualnie dosolić.
Pesto podawać z makaronem (każdym), gnocchi, ziemniakami czy doprawiać nim zupy warzywne.
Czas: 15 min
Przygotowanie: proste
Dostępność składników: wersja studencka; łatwa,
wersja włoska; sery kupisz w większych sklepach, np w Almie.
ale apetyczna jest ta zieleń :)
OdpowiedzUsuń