Poza roladą z sera żółtego na stół sylwestrowy proponuję jako dodatek do przekąsek dipy i sosy. Był już sos czosnkowy, był majonez zwykły i kolendrowy. Dorzucam jeszcze chrzanowy i serowy, bo w lodówce zawsze mam jakieś niedobitki śmietany, twarożku, chrzanu, majonezu, czyli czegoś płynnego - bazy sosu, który doprawiam według akuratnego smaka.
Dip chrzanowy
Składniki:
- 4 łyżki tartego chrzanu
- 200g twarożku
- łyżka majonezu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Składniki wymieszać. Serwować do np. wędlin.
Dip serowy
Składniki:
- 4 małe kremowe serki topione
- śmietanka kremowa do gotowania
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Śmietankę zagotować wraz z serkami topionymi. Gotować aż do rozpuszczenia serków, starając się nie dopuścić do wrzenia. Doprawić gałką oraz solą i pieprzem w razie konieczności.
Podawać z surowymi warzywami albo krakersami.
Czas: do 10 min
Przygotowanie: proste
Dostępność składników: łatwa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz