piątek, 20 lipca 2012

Paluszki Surimi w cieście


Surimi w formie paluszków krabowych, tzw. crab sticks. Coś co dokładam do sałatek, jak na przykład do makaronowej. Surimi, czyli mielone mięso białej ryby (dorsz, mintaj, ewentualnie morszczuk) nieźle smakuje samo, a rewelacyjnie w cieście z dodatkiem sosu - np słodkiego sosu chili. 

Podobne paluszki w cieście przypominającym naleśnikowe przygotowała kiedyś moja przyjaciółka Bai, czyli Natalka - Chinka uwięziona w ciele Polki, tak nazywałyśmy ją z Madziarą. Przestałyśmy sobie z tego żartować, kiedy nad nami (bo przecież nie nad Natalką) zawisła poważna groźba, że ona rzeczywiście osiądzie w Chinach na stałe.. Cóż, ponoć serce nie sługa i to jest jedyne pocieszenie w tej sytuacji :]

Wracając jednak.. paluszki były przepyszne, jak wszystko co jest przeznaczone do jedzenia i wychodzi spod rąk Natalii. Pamiętam, że stanowiły drobną przekąskę przed śniadaniem.. Tak, wiem jak to brzmi :) BARDZO DOBRZE pamiętam te śniadania.. Wytaczaliśmy się (nie wychodziliśmy, a już na pewno nie o własnych siłach) z nich z przejedzenia, ale nikomu jakoś smutno z tego powodu nie było. Generalnie nie było smutno - nigdy wcześniej ani później nie śmiałam się tyle, co w tym towarzystwie. Ale kto się śmiał, ten się śmiał! Dominik, na przykład, z tego śmiechu ostatecznie płakał. Potem stało się to tradycją i teraz dopiero kiedy Dominik płacze ze śmiechu można uznać imprezę za spełnioną :D


Składniki:
- paluszki Surimi (20 szt.)
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki zwykłej
- łyżka majonezu
- sól, pieprz, papryka słodka
- np oliwa do smażenia
- słodki sos chili do podania

Przygotowanie:
Paluszki wyjąć z opakowania i folii. Jajka rozbełtać i przy pomocy mątewki wymieszać z mąką, majonezem i przyprawami. W razie konieczności rozrzedzić wodą, ale panierka powinna mieć niezbyt rozlazłą konsystencję, by trzymać się na paluszkach. Rozgrzać oliwę - ja nie smażę paluszków na głębokich tłuszczu, ale jak ktoś lubi to można w ten sposób je przygotować. Paluszki obtaczać w masie i smażyć na złoty kolor z każdej strony. Następnie przełożyć na papierowy ręcznik i odcisnąć z nadmiaru tłuszczu. Podawać z sosem jako przekąskę albo na obiad z ryżem ugotowanym na sypko. I można chrupać ze smakiem :)

Czas: 15 min
Przygotowanie: proste
Dostępność składników: łatwa


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz