wtorek, 24 lipca 2012

Zupa chlebowa - wyśmienity deser



Zupę chlebową przedstawiałam już dwa razy. Pierwsza pochodziła ze zbiorów Filipa. Następna, o obiecującej nazwie Zupa Chlebowa Casanovy, z książki "Rozkosze podniebienia według Casanovy czyli sztuka uwodzenia przy stole" Georga A. Wetha. Dziś mam kolejną propozycję, tym razem na słodko. Oto zupa chlebowa, czyli łotewski deser. Jeśli ktoś lubi chleb litewski, żytni oraz korzenne smaki to zakocha się w nim tak jak ja. Przepis dostałam od Ligi, rodowitej Łotyszki :)


Składniki:
- żytni chleb, taki prawdziwy, typu "litewski", ale może być jeszcze bardziej ciemny reszta to:
- 2 łyżki cynamonu
- ok 1,5-2l przegotowanej wody
- 2/3 szklanki cukru, może być więcej
- suszone owoce - ok 200g (np. żurawina, rodzynki, jabłko itd)
- 200 ml - kubek śmietanki 30% do deserów

Przygotowanie:
Chleb pokroić  na kromki i obrać ze skórki. Tak przygotowany upiec w piekarniku, aż zrobią się "grzanki". Przełożyć do garnka i zalać gorącą wodą - tak żeby chleb nie wystawał nad jej poziom (stąd ilość wody podana w widełkach), zamknąć naczynie i zostawić na 30 minut, do momentu aż chleb przesiąknie. Następnie przetrzeć chleb, z całą wodą która zostanie, przez sito.

Dodać suszone owoce, cukier, cynamon, jeszcze niewielką ilość wody, by rozrzedzić masę i gotować aż owoce będą trochę miękkie (ale nie rozgotowane), w ten sposób chleb nabierze smaku cynamonu i owoców. Pozostawić żeby wystygło. Przełożyć do przeźroczystych naczyń.

Przygotować bitą śmietaną i udekorować nią zupę, posypać odrobiną cynamonu. Schłodzić ok 15 min w lodówce i podawać.

Czas: ok 60 min
Przygotowanie: średnio łatwe
Dostępność składników: chleb litewski znajdziemy w dobrych piekarniach