czwartek, 30 sierpnia 2012

Salsa ananasowa, impreza z dipami


Dipy to jeden z moich ulubionych sposobów na imprezę. Przygotowuje się je wręcz błyskawicznie z dowolnych składników. W tym zakresie nie ma chyba ograniczeń, ja np mieszam swoje ulubione smaki, w granicach rozsądku oczywiście i tak powstaje sosik. A potem to już tylko pokroić ulubione warzywa, mięsko czy wędlinę, sery, pieczywo, dołożyć krakersy czy inne chipsy i można zjadać. Można pokusić się o przygotowanie malutkich kanapeczek czy tortilli. 

Plusem jest nie tylko czas przygotowania (powiedzmy, zaokrąglając ok 5 min na jeden dip), ale i to, że każdy je jak lubi - miesza sobie po swojemu dodatki z sosami. Oczywiście dipparty, tudzież finger food party to raczej propozycja na luźną, niezobowiązującą imprezę w gronie znajomych, nie polecałabym natomiast na rodzinny obiad czy oficjalny bankiet ;)

Pierwsze zdjęcie ilustruje zestaw dipów, które zostały podane do szaszłyków (kiełbaska, papryka, cebula w talarkach) i kiełbasek z grilla. Takie kiełbaski i szaszłyki można przygotować na ogniu, w piekarniku albo po prostu na patelni. Dipami można urozmaicić każde, najprostsze danie, sprawiając że nie będzie ono nudne. 

Zestaw ze zdjęcia:
2. Chrzanowy, nie mojego autorstwa ale można przygotować według przepisu na blogu
3. Pomidorowo-paprykowy
4. Majonezowo-sojowy: na 1 łyżkę majonezu 1 łyżeczka sosu sojowego
5. Musztardowo-miodowy: 1:1, jedna łyżka musztardy na jedną łyżkę miodu
6. Salsa ananasowa na gorąco (przepis poniżej)
7. Dip śliwkowo-boczkowy (przepis jutro)
8. Zwykły keczup



Składniki:
- ananas z puszki
- 2 świeże papryki
- spora cebula
- papryczka chili
- sól, pieprz do smaku
- łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Ananasa wyjąć z puszki, pokroić w bardzo drobną kostkę. Nie wyrzucać soku spod ananasa. Paprykę oczyścić z nasion, umyć i osuszyć oraz pokroić w drobną kosteczkę, to samo uczynić z cebulą. Łyżkę oliwy zagrzać w rondelku, paprykę i cebulę mieszając zeszklić na ogniu przez ok 4 min na średnim ogniu (u mnie trójka). Dodać ananasa i sok, pomieszać i grzać jeszcze ok 3 min na niewielkim ogniu. Podawać do mięs albo pieczywa. 

Czas: 10 min
Przygotowanie: proste
Dostępność składników: łatwa