środa, 20 lutego 2013

Sałatka w chlebie, tort chlebowy


Już od dawna chciałam przygotować tort z chleba. Wygląda bardzo ładnie, jest prosty w przygotowaniu i efektowny. Do środka można wsadzić swoje ulubione składniki kanapki. Można przygotować jak ja w wersji "imprezowej" - z dużego chleba, który pokroi się jak tort albo w normalnych bułkach jako urozmaicenie śniadania - jako typowe Pan Bagnat.
Świetne na spotkanie z przyjaciółmi, przyjęcie w gronie rodzinnym, idealne na piknik. No dobra, za oknem śnieg i w ogóle beznadziejnie zimno, ale pomysł na pewno do wykorzystania w lecie!

Składniki:
- 1 dobry, okrągły chleb ok. 1-kilogramowy - u mnie żytnio-pszenny
- garść sałaty - może być zwykła, może być lollo, u mnie mieszanka: lollo, cykoria i troszkę rukoli
- 10 plastrów salami czosnkowego - może być każda inna ulubiona wędlina, może być kiełbasa
- 5 plastrów sera żółtego Gouda - ale super będzie też np mozzarella (zużyjecie całą kostkę na taki chleb)
- mała czerwona cebula
- mały pomidor
- pół szklanki odsączonej kukurydzy
- garść oliwek
- mała czerwona papryka
- na sos: 100ml płynnego jogurtu naturalnego i łyżka majonezu
- sól, czarny świeży pieprz do smaku
- 4 łyżki dobrej oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Odciąć kawałek chleba -  1/5 całości od góry, będzie to "kapelusz". Dół wydrążyć dokładnie, jak na zdjęciach, posmarować oliwą. To samo uczynić z górną częścią chleba. Odstawić na chwilę.
Następnie umyć i osuszyć warzywa, pokroić: pomidory w półtalarki, cebulę i paprykę w piórka, oliwki na pół, sałatę porwać na drobne kawałki. Przygotować sos - wymieszać jogurt z majonezem i doprawić do smaku według upodobań.
Następnie układać ciasno w środku według kolejności: sałata, sos jogurtowo-majonezowy, kukurydza, papryka, oliwki, salami, ser, pomidory, cebula, sól i pieprz. 
Całość przykryć "kapeluszem", zawinąć w folię spożywczą i wstawić w najchłodniejsze miejsce lodówki i docisnąć czymś ciężkim - puszkami, słoikami etc. Zostawić na 2 godz.
Po wyjęciu z lodówki pokroić jak tort.

Czas: wykonanie to ok 10-15min + czas chłodzenia i "dociskania"
Przygotowanie: bardzo proste
Dostępność składników: łatwa. Można przygotować także z tuńczykiem albo jajkami zamiast salami. Też super :)