piątek, 11 stycznia 2013

Makaron tagliatelle z pulpecikami


Pulpeciki - bardzo wdzięczny sposób zaserwowania makaronu z mięsem. Mięsko wieprzowo -wołowe, akcenty włoskie w postaci makaronu tagliatelle, passaty pomidorowej i sera grana padano. Proste i pyszne danie, na moim stole pojawia się często. Przygotowanie całości zajmie około 35 minut.

Składniki (4 porcje):
- 500g makaron tagliatelle 
- 500g mięsa mielonego (mieszane wołowe i wieprzowe, mielone przy nas z wybranych kawałków mięsa)
- jajko
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czonsku
- po pół łyżeczki papryki słodkiej i ostrej
- 3 łyżki semoliny albo bułki tartej
- sól, czarny pieprz, odrobina cukru
- świeże oregano, bazylia
- 100ml czerwonego wytrawnego wina
- 300g przecieru pomidorowego
- oliwa do smażenia
- 3 łyżki świeżo tartego sera Grana Padano (parmezanu)


Przygotowanie:
Posiekać cebulę, czosnek - połowę zostawić do sosu. Połowę dodać do mielonego mięsa i razem z bułką tartą, papryką, solą i pieprzem wymieszać dokładnie rękami. Z mięsa z dodatkami formować pulpety - kulki wielkości orzecha włoskiego i włożyć do lodówki na chwilę. 
Rozgrzać łyżkę oliwy na patelni na średnim ogniu. Wrzucić resztę cebuli i czosnku, zeszklić. Dodać przecier pomidorowy, cukier. Przełożyć pulpety i gotować je przykryte w masie na niewielkim ogniu przez ok 10 minut. Po tym czasie dodać wino, wymieszać delikatnie na patelni (pulpety nie powinny się już rozpadać), nie przykrywać patelni - gotować dalej aż wino odparuje całkowicie. Dodać posiekane zioła. Delikatnie przemieszać potrawę. 
W międzyczasie ugotować makaron al dente.  
Makaron podawać z kilkoma pulpecikami i kilkoma łyżkami sosu, posypane tartym serem i świeżymi ziołami.
Czas: 35min
Przygotowanie: proste
Dostępność składników: sery typu Grana Padano, Pecorino Romano czy Parmezan są już możliwe do kupienia w Polsce. Można je zastąpić innym ulubionym serem żółtym, np Bursztynem.