piątek, 4 stycznia 2013

Zupa krem z dyni


Coś dla amatorów dyni. Dynia ma charakterystyczny smak, który nie wszystkim pasuje. Ja jednak dynię bardzo lubię - konfitury mojej babci, placuszki na słodko albo słono, ciasta. Jak się tak głębiej zastanowić to niewiele (oj bardzo niewiele) jest rzeczy, które mi nie smakują..
W zamrażarce mam przygotowane porcje w pudełeczkach - część tarta na placki (deserowe lub wytrawne), część przetarta na zupy. Dzisiejszy krem jest łatwy w przygotowaniu, jeszcze łatwiej jeśli posiada się przygotowaną wcześniej dynię, smaczny i w kolorze słońca, a tego mi dziś bardzo, bardzo trzeba :) Jeśli nie macie przecieru dyniowego, poniżej znajdziecie przepis jak go przygotować.

Składniki (wyjdzie ok 600ml zupy - 3 porcje):
- szklanka dyni przetartej przez sito
- 1 biała nieduża cebula
- łyżka masła
- 300g szklanki wywaru z warzyw (może być z kostki)
- kubeczek (ok 150ml śmietanki do zup)
- świeża pietrusza
- sól, czarny pieprz, gałka muszkatołowa
- łyżka parmezanu
- grzanki z białego chleba: kromka chleba (jedna kromka na jedną osobę) pokrojona kostkę 1cm x1cm x1cm podsmażona na maśle

przyda się blender

Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę lub w piórka, zeszklić na maśle w rondelku o grubszym dnie. Do cebuli dodać przecier z dyni, wymieszać i smażyć razem 3-4 minuty.*
Dodać bulion, całość wymieszać i doprowadzić do zagotowania. Następnie dodać śmietankę, rozprowadzić tak, by zupa się nie ścięła. Zblendować. Doprawić solą, czarnym pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dodać parmezan i wymieszać ponownie. Zupę podawać z grzankami z chleba i świeżą pietruszką.

*jeśli nie mamy przecieru można zrobić tak: niewielką dynię umyć, obrać, wyjąć pestki i pokroić w  kostkę 1,5x 1,5cm. Do zeszklonej dyni cebuli dodać dynię i dusić na ogniu ok 7min, dodać wywar i na małym ogniu ok 15min aż dynia będzie miękka. W razie potrzeby rozcieńczyć większą ilością wywaru. potem postępować jak dalej w przepisie powyżej.

Czas: do 20min
Przygotowanie: proste
Dostępność składników: łatwa