
Składniki:
- mięso z 10 udek z kurczaka
- 5 łyżek oliwy
- 4 ząbki czosnku
- limonka, ew. cytryna (limonka ma wyraźniejszy smak)
- ostre chili
- słodki sos chili
- suszona kolendra
- sos ostrygowy
- sól
Przygotowanie:
Mięso z kurczaka pociąć na kawałki (mogą też być nóżki w całości). Do plastikowej torebki (takiej, którą można szczelnie zamknąć - np z zip lockiem) wlać sok z limonki oraz skórkę, ząbki czosnku (w całości), łyżeczka suszonej chili i kolendry, łyżkę sosu ostrygowego, 4 łyżki oliwy. Włożyć mięso i zamknąć torbę, następnie obracać nią tak, aby kurczak pokrył się w całości marynatą. Torebkę z mięsem włożyć do lodówki na godzinę. Kurczaka podsmażyć i udusić na patelni przez ok 15 min (nóżki w całości upiec w brytfance w piekarniki - 20 min w temp. 180st). Podawać z dowolnymi dodatkami.
Czas: 5min przygotowania marynaty+marynowanie+15/20min
Przygotowanie: proste
Dostępność składników: łatwa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz