wtorek, 11 stycznia 2011

Kurczak marynowany na ostro

Pikantny, jednocześnie słodkawy, bardzo aromatyczny kurczak. Wybrałam mięso z udek, gdyż to jest delikatniejsze i mniej suche niż pierś z kurczaka, ale oczywiście pierś z kurczaka też może być. Taki kurczaczek jest dobry zarówno na rodzinny obiad czy obiadokolację, przekąskę na imprezie w gronie przyjaciół albo na piknik. Można serwować z frytkami, kaszą, ryżem, pieczonymi ziemniaczkami albo po prostu sałatą z delikatnym dressingiem. I ten ostatni sposób jest moim ulubionym. Z pieczywem i sosem czosnkowym albo majonezem zaskoczy w formie kebabu czy urozmaici zwykłego sandwicha.

Składniki:
- mięso z 10 udek z kurczaka
- 5 łyżek oliwy
- 4 ząbki czosnku
- limonka, ew. cytryna (limonka ma wyraźniejszy smak)
- ostre chili
- słodki sos chili
- suszona kolendra
- sos ostrygowy
- sól

Przygotowanie:
Mięso z kurczaka pociąć na kawałki (mogą też być nóżki w całości). Do plastikowej torebki (takiej, którą można szczelnie zamknąć - np z zip lockiem) wlać sok z limonki oraz skórkę, ząbki czosnku (w całości), łyżeczka suszonej chili i kolendry, łyżkę sosu ostrygowego, 4 łyżki oliwy. Włożyć mięso i zamknąć torbę, następnie obracać nią tak, aby kurczak pokrył się w całości marynatą. Torebkę z mięsem włożyć do lodówki na godzinę. Kurczaka podsmażyć i udusić na patelni przez ok 15 min (nóżki w całości upiec w brytfance w piekarniki - 20 min w temp. 180st). Podawać z dowolnymi dodatkami.

Czas: 5min przygotowania marynaty+marynowanie+15/20min
Przygotowanie: proste
Dostępność składników: łatwa