czwartek, 29 grudnia 2011

Kremowa zupa z zielonego groszku



Uwielbiam kremowe zupy, na blogu pojawiły się już przepisy na zupę z cukinii i oscypka, a także - moją ulubioną - zupę brokułową. Jako dziecko nie przepadałam za zupami, dziś za to je uwielbiam, a nawet uważam za podstawę obiadu. Szczerze pisząc, to wolę czasem zjeść zupę niż drugie danie.
Pisałam już o paprykowej, piwnej, chlebowej, dziś wrzucam krem z zielonego groszku - delikatny przez sedno zupy i śmietankę, a jednocześnie wyrazisty dzięki cebuli i czosnkowi.


Składniki:
- 250g groszku mrożonego
- średnia cebula
- 2-3 łyżki oliwy czosnkowej (może być oliwa z dodatkiem posiekanego ząbku czosnku)
- 2 łyżki masła
- kubeczek śmietanki do gotowania (250 ml)
- sól, pieprz, odrobina cukru do smaku, kilka listków świeżej bazylii
- 2 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki)
- trzy kromki chleba

Przygotowanie:
Zagrzać łyżkę oliwy i łyżkę masła na garnku o grubszym dnie albo na patelni. Cebulkę drobno posiekać i smażyć na małym ogniu na oliwie z dodatkiem masła, przez około 5 min aż się zeszkli. W przypadku używania patelni, przełożyć cebulę do garnka na zupę. Do cebuli dodać bulion i groszek, gotować aż groszek będzie mięciutki. Składniki potraktować blenderem, tak by zrobił się krem. Zaprawić śmietanką. W razie potrzeby (jeśli jest za gęste) rozcieńczyć wodą. Dodać przyprawy i jeszcze raz zmiksować blenderem. Kromki chleba pokroić w kostkę. Zagrzać patelnię, na niej resztę oliwy i masła. Chleb przypiec na patelni. Zupę podawać z tak przygotowanymi grzankami, ew. z groszkiem ptysiowym albo z oddzielnie podaną bagietką.


Czas: 20 min
Przygotowanie: Proste
Dostępność składników: łatwa